Nová aliancia chce obmedziť podvodné firmy

01.05.2014 Bratislava

Bratislava 1. mája (TASR)- Novovzniknutá Aliancia personálnych agentúr Slovenska (APAS) chce obmedziť fungovanie podvodných firiem. "Ku koncu marca 2014 pôsobilo na trhu agentúrneho zamestnávania vyše tisíc spoločností. Výsledkom sú množiace sa sťažnosti na neférové praktiky mnohých personálnych agentúr a porušovanie zákona," priblížil v správe pre médiá prezident APAS Luboš Sirota.

Práve podpora férovej súťaže a rozvoj konkurencieschopnosti na slovenskom trhu je jednou zo základných úloh, ktoré chce APAS svojou činnosťou dosiahnuť. "Myslíme si, že doteraz sa u nás pre skvalitňovanie trhu takmer nič neurobilo. Našim cieľom je zmeniť to," hovorí Sirota.

Aliancia chce preto navrhnúť viaceré legislatívne zmeny, ktoré by mali smerovať k vyššej transparentnosti a lepšiemu fungovaniu celého trhu. Prvým krokom by malo byť zavedenie spoluzodpovednosti užívateľského zamestnávateľa za porušovanie zákona najatými personálnymi agentúrami. Ak by sa ale časť zodpovednosti preniesla aj na užívateľského zamestnávateľa, firmy by si dali pozor na to, služby akej agentúry využívajú. Ako uviedla aliancia, v Českej republike práve zavedenie spoluzodpovednosti užívateľského zamestnávateľa výrazne pomohlo v boji s nelegálnymi praktikami mnohých personálnych firiem.

Táto iniciatíva je len prvou, ktorú APAS v tomto roku plánuje. "Vítame akékoľvek zmeny a návrhy, ktoré pracovnému trhu a jeho transparentnosti môžu pomôcť. Radi medzi nami privítame nielen veľké, ale i menšie spoločnosti, ktoré majú záujem prispieť k skvalitňovaniu trhu, posilňovaniu konkurencieschopnosti a zásad etického podnikania. A to bez ohľadu na to, či ide o klasické personálne agentúry, vzdelávacie spoločnosti či sprostredkovateľov zamestnania," uviedla viceprezidentka APAS Jana Mesárová.

Aliancia chce spolupracovať aj s orgánmi štátnej a verejnej správy.
 

Vyberte región